Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeretet! Az mi?

2012.05.07

                                                                       

657738.gifA szeretet szó és fogalom, tabuvá vált. Mintha a szeretet szót kerülgetnénk. „Komállak anyukám, vagy csíplek,” még elmegy talán. De „Szeretlek kedves”! Ez már régi módi, álromantika. A „Feljössz? Bírom az etetődet,” kétségtelenül elfogadhatóbb. Előrebocsátom, egyre többen észleljük a szép szerelem reneszánszát is, Love storyként, függetlenül a nosztalgia hullámtól. A párját kiválasztó szerelemét, amely telítve van ihletettséggel, örömmel és nyilalló fájdalmakkal, gyengédséggel, aggódó figyelmességgel. Szeretlek, mert szeretlek! Szeretlek, mert ilyen vagy! Én a tied, te az enyémből fakadó, vibráló, fájó, de jóleső feszültség. Fájdalom és szerelem, vonzó-taszító, édes-keserű keveréke.

A szex robbanás jelenében élő embernek, a szexualitás technikával kiügyeskedett gyönyörét hiszi szerelemnek. Szinte neurotikusan orgazmus kényszerességében élve. Manapság a legtöbb férfi „szexuális gőzgép és szerelmi idióta”. Egy neves házasság pszichológus megjegyzése ez. Csak a feltétel nélküli szeretet tud „színeire” bomlani, mint a napsugár a prizmán megtörve.

Megkísérlem legalább kicsiben elsorolni a szerelem-szeretet egységének színeit. Ami fontos, hogy jelen legyen egy párkapcsolatban.

  • Tapintat: a meglátás művészete109566szerlem.gif
  • Türelem: Ő más. Ő másként reagál, de én mégis szeretem.
  • Figyelem: Nem azt figyelem, hogy hol hibázik. Egy szál virág, de nem a sírjára. Még életében.
  • Áldozat: Egész lényemből, időmből, pénzemből a másikért. Akár a vállvetve élés hűségét is mondhatnám.
  • Megbocsátás: A felejtés készsége. Nincs bennem összegyűjtött harag, mert az már gyűl-ÖL-et.
  • Derű és humor: Távolságot tartani attól, ami fáj, feloldódni, és élvezni vele a létet. 

Jogosan felvetheti valaki a kérdést: Van ilyen szerelem-szeretet a valóságban? Amely nevezhető inkább páros műalkotásnak. Nos, az én válaszom az, hogy: van! De ez nem mindig testesedik történetté. Nem kiáltozom, nem panaszkodom, nem hagyom el, tehát nem látszom, „csak” vagyok. Ilyen is van!

Kit érdekel, mondják, ha megdobban egy idősödő asszony szíve, mert a párom lépteit hallom. És egy deresedő fejű férfié, mert asszonya szól a telefonba? Pedig mi ez, ha nem maga a beérett szerelem? Higgyék már el, nem csak a szabadon futó szerelmesek csatái izgalmasak, hanem két, egymást hosszú éveken át szerető ember összeszokása, egymásra hangolódása is az! Mennyi izgalmas, olykor tragikus jelenet, s hány felvonás, amíg két ember nem csak kiismeri, hanem meg is ismeri egymást. A legszebb szerelmi dráma, amikor nem játszunk szerepet már, hanem élünk. „Csak” élünk! Egymással, egymásért. Ha harcolva is, de póztalanul, álarc nélkül. Aztán kipihenjük egymást a másik karjaiban, ölelésében, bujkálás és félelem nélkül. Baranyi szerint: „ismerik a délutáni szieszták tiszta csöndjét”! Egy-egy szemvillanásból, parányi mozdulatból értjük egymást. Hallgatásunk is egyre beszédesebb. Összerezzenünk, amikor egyikünk arra válaszol, amit a másik ki se mondott. S ezen elrévülve úgy mosolygunk, ahogy fiatalon soha. Nem volna szerelem-szeretet már az is, amikor közös csatáink szép sebeinek látjuk apró ráncainkat? Akkor mi ez? Csoda! Az aszú ízű szerelem csodája. Lehet, hogy a szex elcsitult (olykor lobog még!), de a vágy, hogy egymás közelében legyünk, annál erősebb. Lehet, olykor azért csókoljuk egymást, mert érezni, tudni akarjuk a másik jelenlétét. Egymást tartjuk már életben, mert a másik nélkül mit is kezdhetnénk? Mi ez, ha nem a beért, az elért szerelem csodája, amikor kissé riadtan, de egymásba kapaszkodva hallgatjuk a bennünk megcsendülő csöndet, és tudjuk, ami még hátra van, az már a narkózis nélküli műtét. Amikor egyik felünket leoperálják, ám akkor a hibái is hiányoznak majd. Mindhalálig. Álljon itt a végén egy idézet:

„Elrabollak, magammal viszlek! Harcolni fogok veled, teérted. Legyőzök mindent, meglátod, leküzdöm a nehézségeket, és nem adlak senkinek!”. /Wladislaw Stanislaw Reymont/

 

2012-05-07. 

                                                                                                   Izabella.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.